De afkorting RVS, ook wel Inox genoemd naar het Franse woord inoxydable, is algemeen ingeburgerd tot de term 'roestvrij staal'. Maar, deze term is vanwege meerdere redenen onjuist! Roest vrij staal is eigenlijk zuiver/schoon onbehandeld staal dat 'vrij van roest' is, maar het is niet roestvrij.
Wat juist en onjuist is en wat de meest voorkomende soorten roestvast staal zijn, lees je in dit blog.
Wat maakt staal tot roestvast staal?
Het chroom in de legering vormt samen met vocht en zuurstof een flinterdun laagje chroomoxide. Dit laagje is onzichtbaar. Als de oxidelaag zich helemaal over het oppervlak heeft gevormd, stopt het proces en is het onderliggende metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf.
RVS heeft de unieke eigenschap dat zijn beschadigde oxidehuid zich vanzelf herstelt onder invloed van zuurstof uit de omringende lucht. Een voorwaarde hiervan is dat er geen chloriden uit bijvoorbeeld de zoute zeelucht aan de kust of de chloorlucht in zwembaden aanwezig zijn.
Bij Mauriks Solutions maken wij voor onze totaaloplossingen gebruik van verschillende RVS onderdelen. Benieuwd naar ons aanbod? Vind de oplossing die past bij jouw situatie via onze website. Wij adviseren en helpen graag.
Welke soorten en benaming RVS zijn er?
De twee meest voorkomende en gebruikte rvs-soorten zijn type AISI 304 en AISI 316. Het belangrijkste verschil is dat, door een andere scheikundige samenstelling, AISI 316 een (veel) betere corrosiebestendigheid kent dan AISI 304. Daarom labelen/adviseren wij RVS 304 voor 'binnenkwaliteit' of 'huishoud kwaliteit' en RVS 316 voor 'buitenkwaliteit'.
In buurlanden België en Duitsland zijn de benaming V2A en V4A veelgebruikt. Deze omschrijvingen betekenen als volgt hetzelfde:
-
RVS V2A = binnenkwaliteit = AISI 304
-
RVS V4A = buitenkwaliteit = AISI 316
Welk roestvast staal kan ik het beste kiezen?
De meest toegepaste RVS soort, voor zowel binnen- als buitengebruik, is RVS304. Het is van zichzelf uitstekend corrosiebestendig en dit neemt ook niet af, zolang het oppervlak schoon blijft. Dit mag door een zachte borstel, poetsdoek (zonder chloor!) en het mag zelfs schoon regenen.
Ook heel handig is dat RVS304 prima vervormbaar en lasbaar is. Producten van RVS304 van Mauriks Solutions zijn bijvoorbeeld trapleuningen en leuningdragers, deurbeslag of een RVS brievenbus. Eigenlijk voldoet RVS304 in 9 van de 10 gevallen.
Kies echter voor RVS316 indien het materiaal door de aanwezigheid van zuur en/of zout beïnvloed kan worden. Dit is met name in laboratoria en een omgeving bij zout- en/of chloorhoudend (zwembad/zee)water of bij drukke industrie, intensief (vlieg)verkeer en agrarische panden. Door de scheikundige samenstelling is RVS316 nog beter bestand tegen corrosie en daarmee voor de hiervoor beschreven invloeden van buitenaf. Keerzijde echter is dat, vanwege deze andere samenstelling, de aanschafprijs van RVS316 hoger ligt dan die van RVS304.
Voor beide rvs-soorten geldt: naarmate het oppervlak gladder is, hoe minder gevoelig het staal is voor roestvorming door hechting en aantasting van chloriden en verontreinigingen. Vuil hecht zich beter aan ruw ondergrond dan aan een glad oppervlak. Een gepolijste afwerking komt de bescherming ten goede en heeft als bijkomend voordeel dat het makkelijker te reinigen is.
Maar roestvast staal roest wél; hoe kan dat?
Op de eerste plaats is die ingeburgerde term van 'roestvrij staal' verwarrend. Maar het is wel begrijpelijk want het is juist de bedoeling dat het staal vrij van roest blijft.
Dat het dan alsnog roest, komt doordat in de chemische samenstelling (ijzerlegering) van staal het grootste gedeelte wél corrosiegevoelig is. Het oxideschilletje, zoals bovenaan beschreven, zorgt ervoor dat van buitenaf geen schadelijk stoffen binnendringen en dat er ook geen metaal 'ontsnapt'.
Deze flinterdunne laag, gedraagt zich ook ware een menselijke huid: wanneer het beschadigt raakt, is het in staat zichzelf te herstellen. Als er zuurstof bij de beschadigde plek kan, groeit met een nieuw laagje het plekje weer dicht. Dit blijvende proces blijft alleen in stand wanneer men de oxidehuid goed en voorzichtig verzorgt.
Het evenwicht wordt verstoord wanneer boosdoeners de huid aantasten en deze blijvend onder de huid kruipen. Het gevolg is dat de huid ongelijk dichtgroeit, de optimale bescherming neemt zo af en het roestproces blijft onderhuids geactiveerd.
Hoe herken ik RVS?
De meeste producten die RVS zijn, zijn meestal niet-magnetisch. Houd je een magneet boven een bak met verzinkte en rvs-schroeven; dan blijven de rvs-schroeven in de bak achter. Er zijn echter ook uitzonderingen: denk maar eens aan je eigen keuken. De afzuigkap en koelkast deur zijn veel gebruikte plekken om met behulp van een magneetje een briefje op te 'plakken'. Aluminium en RVS zijn beiden niet-magnetisch. Deze twee zijn te onderscheiden doordat RVS meestal (wat) zwaarder en donkerder van kleur is.
Wat zijn de grootste vijanden van RVS?
Roestvast staal bestaat bij de aanwezigheid van zuurstof en dus moet het kunnen 'ademen' om te blijven beschermen. Zoals hierboven omschreven, kan RVS weldegelijk roesten. In de praktijk zijn er twee boosdoeners aanwijsbaar die de zuurstoftoevoer beschadigen. Het roestproces start wanneer het staal in contact komt met onderstaande middelen.
Chemische middelen
Vijand nummer 1 van RVS is chloride. Als het ware trekt chloride schadelijke waterdamp door de oxide-beschermlaag. Deze waterdamp activeert onderhuids corrosievorming en daarmee is het roesten gestart. Chloor vind je in schoonmaakmiddelen maar bijvoorbeeld ook de buitenlucht aan zee of bij het (zwembad)water is chloorhoudend.
Aanvliegroest
Aanvliegroest zijn rondzwevende ijzer-/stofdeeltjes met roest waardoor de kans op besmettingscorrosie (meeroesten) bestaat. Dit komt voor bij industrieterreinen, in de nabijheid van trein-/tramspoor of in een fabriek dat ijzer in dezelfde ruimte verwerkt.
Over Mauriks Solutions
Als internationaal handelshuis biedt Mauriks Solutions sinds 1973 oplossingen in design en techniek op het gebied van toegangstechniek, afsluitsystemen en beveiliging en zijn wij dé partner in vakmanschap voor onze klanten. Om welke vorm van duurzame en betrouwbare toegangstechniek, afsluitingssystemen of componenten het ook gaat. Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.