Paginabegin

Veelgestelde vragen over intercomsystemen

Staat je vraag niet in de lijst? Bel (+31 073 - 646 11 00) of mail (sales@maurikssolutions.com) ons en we helpen je graag verder!

Is het mogelijk gebruik te maken van een app om mijn intercomsysteem te gebruiken?


Ja, met bepaalde binnenstations van Elvox welke beschikken over WiFi is het mogelijk om ook je smartphone (Android of iOS) te koppelen aan het intercomsysteem. Hiermee kun je zien wie er aan de deur staat en eventueel toegang verlenen. Het grote voordeel is dat deze communicatie via de cloud verloopt en de app overal ter wereld te gebruiken is waar beschikking is over internettoegang. Elvox heeft voor zowel IP- als tweedraads-systemen oplossingen om het intercomsysteem met de app te bedienen.

Kan ik een bestaande situatie / intercom vervangen met een oplossing van Elvox?


Ja, dit is mogelijk. Belangrijk is hierbij om te controleren of de bestaande bekabeling nog goed functioneert. Is de bekabeling ouder dan 10 jaar? Dan adviseren wij altijd om de bekabeling te vervangen, deze bekabeling (tweedraads) kunnen wij uiteraard meeleveren. We denken graag met je mee voor de beste oplossing.

Kan ik een buitenlands telefoonnummer programmeren op de HF mini van Intratone?


Ja, dit kan. Hierbij is het belangrijk alleen de laatste 10 cijfers van het telefoonnummer in te voeren.

Kunnen jullie een intercomsysteem voor mij programmeren?


Ja, wij kunnen het intercomsysteem voor jou programmeren zodat je de producten alleen nog maar aan hoeft te sluiten op de betreffende locatie. Eventueel kunnen wij je ook van de juiste aansluitschema's voorzien. Neem voor meer informatie contact met ons op via +31 073 - 646 11 00 of sales@maurikssolutions.com.

Waar kan ik de aansluitschema's vinden voor de intercomsystemen?


In de meeste bijgeleverde handleidingen staat per product beschreven hoe deze aangesloten dient te worden. Wij begrijpen dat het aansluiten van een combinatie van producten complex of verwarrend kan zijn. Mocht je een aansluitschema wensen voor een complete oplossing dan maken wij deze graag voor jou op maat. Neem hiervoor contact op met onze collega's via sales@maurikssolutions.com of +31 073 - 646 11 00.

Welke kabel heb ik nodig om mijn tweedraads intercomsysteem aan te sluiten?


Elvox beschikt over drie soorten kabels waardoor je altijd de juiste kabel kunt gebruiken voor jouw installatie. Hieronder staat kort beschreven voor welke situatie je welke kabel nodig hebt. Alle onderstaande kabels kunnen wij per meter of per rol van 100 meter leveren zodat je altijd voldoende kabel hebt. Deze kabels zijn zowel voor Elvox te gebruiken maar ook voor andere merken op het gebied van audio video intercom.

Elvox tweedraadskabel voor gebruik binnen: deze blauwe kabel is geschikt voor installaties waarbij de kabel binnen gelegd wordt. Deze kabel is beperkt geïsoleerd en dus niet geschikt voor buiten.

Bekijk de kabel in de webshop.

Elvox tweedraadskabel voor gebruik binnen én buiten: deze groene kabel beschikt over extra isolatie waardoor deze bestand is tegen vocht, wisselende temperaturen, etc. De kabel is geschikt om zowel binnen als buiten aan te leggen.  

Bekijk de kabel in de webshop.

Elvox tweedraadskabel voor gebruik hoog brandrisico: deze paarse kabel is geclassificeerd en kan worden gebruikt in omgevingen met een verhoogd brandrisico, denk hierbij aan bijvoorbeeld datacenters. 

Bekijk de kabel in de webshop.

Kan ik een extra proximity-lezer toevoegen aan mijn Reno intercomsysteem van Intratone?


Ja, dit kan. Gebruik daarvoor de LP-kit van Intratone. De LP-kit dient vervolgens toegevoegd te worden aan de residentie in de portal. De LP-kit is hier te vinden in onze webshop.

Hoeveel codepanelen kan ik maximaal aansluiten op een GSM-module van Intratone?


Op een GSM-module van Intratone kun je maximaal twee codepanelen aansluiten.

Hoe kan ik de geluidskwaliteit van mijn intercom systeem verbeteren?


Een intercomsysteem met een goede geluidskwaliteit is van essentieel belang voor een optimale gebruikservaring. Om de geluidskwaliteit te verbeteren staan er onderstaand enkele tips omschreven.

Plaatsing van microfoon en luidspreker: voor een uitstekende geluidskwaliteit is het van belang dat je de microfoon en luidspreker goed positioneert, waar gesloten ruimtes of obstructies worden vermeden.

Instellingen aanpassen: een intercomsysteem is voorzien van verschillende parameters die handmatig kunnen worden ingesteld voor een verbeterd geluidsniveau en het uitsluiten van echo geluiden.

Investeren in (kwalitatief) hoogwaardige componenten: om het geluidsniveau van een intercomsysteem te verbeteren kan je investeren in (externe) microfoons of luidsprekers, aangezien de eigen componenten soms mindere geluidskwaliteit bieden.

Verminderen van de signaalinterferentie: om de (elektro) interferentie te minimaliseren en de geluidskwaliteit te verhogen is het van belang om bekabeling van je intercomsysteem op gepaste afstand te plaatsen van andere apparaten en stroomkabels.

Welke soorten bekabeling worden gebruikt in intercomsystemen en wat zijn de specificaties?


Om de prestaties van een intercomsysteem te verbeteren hebben wij onderstaand enkele bekabeling soorten op een rijtje gezet die je kan gebruiken voor diverse intercomsystemen.

Twisted Pair Kabels (UTP/STP)
Deze kabelsoort wordt vaak gebruikt voor de installatie van digitale- en IP gebaseerde intercomsystemen. Om de prestaties van een intercomsysteem te verbeteren en duurzaamheid te verhogen dien je minimaal Cat5e, maar bij voorkeur Cat6 of hoger te gebruiken.

Coaxiale kabels
Dit kabeltype is vooral prestatie verhogend bij analoge systemen, waar voornamelijk videobeeld wordt gezonden tussen camera en het binnen station.

Twee aderige kabels 
Het prestatie van dit kabeltype om het geluid te verbeteren kan erg variëren en wordt traditioneel toegepast bij audio-only (intercom)systemen. Om jezelf te verzekeren van een goede geluidskwaliteit dien je een twéé aardige kabel met dikke koperen kern (16-24 AWG) te gebruiken.

Optische kabels
Dit kabeltype wordt voornamelijk gebruikt voor intercomsystemen, waar grote afstanden moeten worden overbrugd zonder dat dit effect heeft op het signaal of zelfs leidt tot signaalverlies.

Hoe kan ik de videoverbinding van mijn intercomsysteem verbeteren als deze onscherp is of beeldartefacten vertoont?


Controle van de aangesloten bekabeling
Het verlies van signaal of vertonen van beeldartefacten op een intercomsysteem kan worden veroorzaakt door beschadigde of verouderde kabels. Controleer daarom regelmatig op kwalitatieve kabels en of deze goed zijn afgesteld.

Aanpassen van de camera instellingen
Een intercomsysteem is voorzien van instellingen waarmee de helderheid, contrast en focus kwaliteit van de camera kunnen worden aangepast om de videoscherm verbinding te verbeteren.

Investeren in signaalversterkers 
Om de prestaties van de videoverbinding te verbeteren en de onscherp of beeldartefacten te minimaliseren kan je ervoor kiezen om te investeren in signaalversterkers of repeaters.
 
Het optimaliseren van je netwerk
Als je gebruik maakt van een op IP-gebaseerd intercomsysteem kan een verslechterde internetverbinding kwaliteitsverlies van het beeld veroorzaken. Door je internetverbinding te optimaliseren of zelfs voor een QoS (Quality of Service) verbinding te zorgen kan de prestatie van jouw intercomsysteem worden verbeterd.

Welke stappen moet ik nemen als de deur openen functie van mijn intercomsysteem niet werkt?


Wanneer de deur open functie van jouw intercomsysteem niet meer werkt dien je de onderstaande factoren te controleren, om de oorzaak van een probleem z.s.m. te verhelpen.

Het controleren van de bekabeling
Om achter de oorzaak van een defecte deur open functie te komen is het van belang om ten eerste de bedrading naar de deuropener te controleren op beschadigingen of dat deze goed zijn aangesloten.

Het controleren van de voeding
Een andere oorzaak van een defecte deur opener functie kan een zwakke voeding zijn, waardoor een intercomsysteem onvoldoende stroom krijgt en hierdoor niet in staat is de deur te openen.

Testen van de (fysieke) deuropener
Om uit te sluiten dat een probleem wordt veroorzaakt door de deur opener zelf is het van belang om handmatig te testen of deze überhaupt wel functioneert. Het probleem ligt hoogstwaarschijnlijk bij je intercomsysteem zelf als deze werkt.

Instellingen controleren op de juiste software
Naast bekabeling of een defecte voeding kan een foutief geconfigureerde instelling of niet uitgevoerde software update van je intercomsysteem leiden tot een mindere prestatie van de deur open functie.

Inschakelen van professionele hulp
Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en de oorzaak van het probleem niet geïdentificeerd is raden wij aan om contact op te nemen met onze technische dienst die je voorziet van verdere assistentie.

Hoe kan ik de gevoeligheid van de microfoon van mijn intercomsysteem aanpassen om omgevingsgeluiden te verminderen?


De prestatie van de microfoon van een intercomsysteem is van groot belang om personen via de videoverbinding te verstaan. Om deze prestatie te optimaliseren kan je onderstaand enkele tips vinden hoe je de omgevingsgeluiden van je microfoon kan verbeteren.

Instellingen van je intercomsysteem aanpassen
Afhankelijk van het type intercomsysteem waarover je beschikt is het mogelijk om via een instelling configuratie de gevoeligheid van de microfoon aan te passen. Door de gevoeligheid van het geluid in de omgeving te verminderen middels ruisonderdrukking kan je prestaties van je geluid verbeteren.

Fysieke aanpassingen
Naast instellingen in je intercomsysteem kan je ervoor kiezen om geluiddempende materialen rondom de microfoon te plaatsen, om zo de omgevingsgeluiden die storend zijn te onderdrukken.

Microfoonlocatie
Voor minimale invloed van omgevingsgeluiden dien je de microfoon zo min mogelijk in de buurt te plaatsen van verkeer, ventilatoren, apparatuur of andere geluidsbronnen.

Microfoon (kwaliteit) upgraden
Wanneer je, ondanks meerdere aanpassingen/verbeteringen, nog steeds last hebt van een mindere geluidsoverlast, raden wij jou aan om een microfoon van een externe leverancier te overwegen die omgevingsgeluiden beter kan filteren.

Welke stappen moet ik nemen als de touchscreen interface van mijn intercomsysteem niet goed meer reageert?


Afhankelijk van het type intercomsysteem dat je gebruikt zijn veel intercoms voorzien van touchscreen interfaces, waarmee je alles kan beheren. Echter komt het wel ééns voor dat deze minder goed reageren dan voorheen en om deze reden zijn onderstaand enkele stappen omschreven om dit probleem te verhelpen.

Reinigen van de touchscreen interface
Een verminderde reactie van de touchscreen kan worden veroorzaakt door vuil, wat met een zachte- en vochtige doek kan worden schoon gemaakt.

Het instellen van de kalibratie
Afhankelijk van het type intercomsysteem kan je in de instellingen het kalibratie niveau verbeteren om de nauwkeurigheid van het touchscreen te optimaliseren.

Software en hardware controleren
Om het probleem van een slecht reagerende touchscreen interface te verbeteren kan je ervoor kiezen om de software opnieuw op te starten en te controleren op vereiste updates. Daarnaast is het van belang om te controleren of de bekabeling van de touchscreen goed is aangesloten op het intercomsysteem.

Inschakelen van professionele hulp
Als het doorlopen van de eerder vernoemde stappen niet leidt tot het oplossen van je touchscreen interface probleem is het van belang om contact op te nemen met onze technische dienst die jou verder helpen.

Kan ik bij jullie intercomsystemen kopen?


Ja, via onze webshop is het mogelijk om intercomsystemen te kopen. Mocht je toch nog advies wensen dan kun je altijd contact opnemen met ons via sales@maurikssolutions.com of 073-6461100.