Paginabegin

Veelgestelde vragen over sloten

Staat je vraag niet in de lijst? Bel (+31 073 - 646 11 00) of mail (sales@maurikssolutions.com) ons en we helpen je graag verder!

Is een opschroefslot van Gatemaster uitwisselbaar met een Locinox-slot?


Ja, is er in de bestaande situatie een Locinox-slot geplaatst, dan is een Gatemaster-slot als vervanging mogelijk. De gaten en uitsparingen zitten op dezelfde posities dus extra boren of bijwerken is niet nodig.

Hoe meet ik de doornmaat en PC-maat op om het juiste slot te kiezen?


Doornmaat (blauw in de afbeelding): de doornmaat is de afstand tussen het hart van het cilinder- of krukgat en de voorkant van de voorplaat.

PC-maat (rood in de afbeelding): de PC-maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de cilinder. De PC-maat wordt ook wel de hart-op-hart maat genoemd en vaak wordt hierbij de afkorting 'h.o.h.' gebruikt. Wat is het verschil tussen een dag- en nachtschoot?


De dagschoot is het deel wat te openen is met de deurkruk (of knop) en de nachtschoot is het deel wat te sluiten is door de sleutel twee slagen te draaien. Vaak kenmerkt de dagschoot zich ook door het schuine deel zodat de deur in het slot kan vallen, de nachtschoot heeft dit schuine deel niet.

Hoe kan ik controleren of het verwarmingselement van mijn elektronische pengrendel nog werkt?


Voorafgaand aan de vorstperiode is het belangrijk om te controleren of het verwarmingselement in de elektronische pengrendel nog werkt. Hiermee voorkom je een poort welke niet meer geopend of gesloten kan worden tijdens de koude wintermaanden. Door het aanbrengen van vriesspray (een klein beetje is al voldoende) kun je zien of het verwarmingselement geactiveerd wordt. Bij de Opera pengrendel wordt geadviseerd de vriesspray net boven de cilinder, vlakbij het LED-lampje, aan te brengen.

Hoe kan ik mijn sloten het beste onderhouden?


Om sloten van een lange- en duurzame levensduur te verzekeren is het van belang om goed onderhoud te plegen op regelmatige basis.

Regelmatig smeren van de sloten
Probeer je slot regelmatig in te smeren met smeermiddel of grafietpoeder (geen olie of vet) om de binnenkant van het sloten mechanisme goed werkend te houden.

Reinigen van de sloten
Om verzekerd te zijn van een lang werkend slot raden wij aan om stof en vuil regelmatig te verwijderen middels een borstel of lucht toevoer.

Inspectie op schade of slijtage
Slijtage en schade zijn de belangrijkste oorzaken voor een mindere werking van een slot. Probeer daarom regelmatig te controleren op defecte onderdelen en vervang deze meteen.

Onderhouden van de sleutels
Naast het slot dien je de bijbehorende sleutels te onderhouden door deze vrij te maken van vuil of te vervangen als deze krom zijn geworden.

Hoe kan ik mijn huis het best beschermen tegen lockpicking en andere inbraakmethoden?


Het is van belang om je huis te voorzien van kwalitatief hoogwaardige sloten om de kans op inbraak en lockpicking te verkleinen.

Wij raden daarom aan om te investeren in bewezen inbraak werende (hoogwaardige) sloten zoals cilindersloten die zijn voorzien van een SKG certificering. Daarnaast kunnen deze cilindersloten worden ontwikkeld met anti-klop mechanismen om de kans van slotmanipulatie door inbrekers te verkleinen.

Om te voorkomen dat een deur kan worden opengebroken kan je ervoor kiezen om secustrips te monteren, wat de schade van breekijzers minimaliseert. Tot slot raden wij aan in situaties waar veiligheid van essentieel belang is, om te investeren in meerpuntssluitingen voor de deur of bewakingssystemen.

Aan welke veiligheidseisen/certificering moet mijn slot voldoen?


Om de veiligheid te vergroten en kansen op inbraak te minimaliseren zijn er enkele veiligheidseisen- en normen opgesteld, waaraan alle sloten moeten voldoen. Onderstaand staan de belangrijkste eisen- en normen omschreven waar een slot aan moet voldoen!

De SKG-certificering
Om de maximale weerbaarheid van sloten tegen inbraak te verzekeren is de SKG-certificering in het leven geroepen. Deze certificering beoordeelt sloten met 1, 2 of 3 sterren, waarbij 1 het minst scoort tegen inbraak en een slot met 3 sterren maximaal scoort op het tegenhouden van inbrekers.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Ook de politie heeft een eigen veiligheidseis opgesteld waaraan veel sloten moeten voldoen, om ervoor te zorgen dat deze maximaal scoren op het gebied van inbraakpreventie. Wanneer een type slot beschikt over deze certificering betekent dat dit type maximaal scoort op de weerstand tegen diverse inbraakmethoden.

Nen-normen
Naast de politie en SKG is er een NEN norm van toepassing binnen Nederland. Deze (veiligheid)norm stelt eigen aan de sterkte en duurzaamheid van sloten en controleert of bepaalde sloten hieraan voldoen.

EN 1303
Tot slot is de Europese norm, EN1303, opgesteld, waaraan specifieke eigenschappen staan omschreven waaraan een cilinderslot moet voldoen om een veilige, duurzame levensduur te verzekeren.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze technische dienst, wanneer je nog meer vragen hebt over alle normen- en (veiligheid) voorschriften van een product! 

Kan ik bij jullie sloten kopen?


Ja, via onze webshop is het mogelijk om sloten te kopen. Mocht je toch nog advies wensen dan kun je altijd contact opnemen met ons via sales@maurikssolutions.com of 073-6461100.