Paginabegin

Veelgestelde vragen over slagbomen

Staat je vraag niet in de lijst? Bel (+31 073 - 646 11 00) of mail (sales@maurikssolutions.com) ons en we helpen je graag verder!

Ik wil mijn slagboom verlengen, kan dit?


Ja, dit kan. Hou er rekening mee dat je het juiste koppelstuk gebruikt en het is heel belangrijk dat je het kortste deel het dichtst bij de motor plaatst. Hiermee zit het koppelstuk zo dicht mogelijk bij het draaipunt en is de kans op defecten en schades het kleinst.

Ik wil een slagboom plaatsen in een gebied met veel wind, kan dit?


Ja, dit kan. Hou echter wel rekening met de richtlijnen in de handleiding. Een gebied met veel wind heeft impact op de maximale toegestane lengte van de slagboom. Ook is het in bepaalde gevallen niet mogelijk accessoires op de boom aan te brengen (zoals LED-verlichting of doorloopbeveiliging) en wordt geadviseerd om een (vaste) opvangmuil te plaatsen. Kies bij twijfel altijd voor de oplossing binnen de veilige marges.

Let op: op dagen met een krachtige of stormachtige wind raden wij af de slagboom open (omhoog) te laten staan. Door de slagboom gelijk te sluiten na doorgang voorkom je dat de slagboom afbreekt.

Op welke manieren kan ik mijn slagboom veilig maken?


Een slagboom is op verschillende manieren veilig te maken voor de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld door;

- Het aanbrengen van fotocellen of een laserscanner / lichtgordijn waardoor mens, dier of voertuig tijdig gedetecteerd worden (zie ook de veiligheidssystemen op de webshop);
- Een detectielus onder het wegdek te plaatsen;
- Een rok (vlak met reflecterende strips) aan de onderkant van de boom te plaatsen, deze 'klapt in' wanneer de slagboom open gaat;

Waar kan ik de handleiding vinden van mijn slagboom?


Een handleiding van de slagboom kun je vinden op onze website. Zoek het gewenste artikelnummer bovenin de zoekbalk op deze pagina en kijk vervolgens op de pagina bij 'documentatie'. Heb je de handleiding onverhoopt niet kunnen vinden? Geen probleem, bel (+31 - 73 646 11 00) of mail (sales@maurikssolutions.com) ons en wij sturen deze naar je op.

Wat is de gemiddelde levensduur van een slagboom?


Het gebruik, omstandigheden in de omgeving en de regelmaat van onderhoud spelen allemaal een belangrijke rol in de gemiddelde levensduur van een slagboom. Ondanks dat is de verwachting dat een slagboom een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van de (hoogwaardige) kwaliteit.

Ook hebben wij een aantal tips om ervoor te zorgen dat een slagboom zo lang mogelijk blijft functioneren, namelijk:

  • Maak een keuze voor sterke materialen die tegen verschillende weersomstandigheden kunnen.
  • Probeer regelmatig onderhoud uit te voeren.
  • Zorg in dien mogelijk voor het afschermen van de slagboom bij extreme weersomstandigheden.

Welke methodes zijn er voor het detecteren van voertuigen rondom mijn slagbomen?


Om voertuigen (tijdig) te detecteren zijn diverse slagbomen, afhankelijk van het type, voorzien van hardware en technische aspecten. Deze technische aspecten zijn ook zéér divers en zijn specifiek toepasbaar op de omstandigheden waar de slagboom moet worden geïnstalleerd.

Inductielussen
Deze detectievorm is ontworpen uit een lus- en draad die wordt geplaatst in het wegdek. De elektronica in de lus geeft een signaal wanneer er een voertuig overheen rijdt, waardoor de slagboom zal openen.

Infraroodsensoren
Een passerend voertuig wordt door deze vorm gedetecteerd middels een (infrarood) sensor die wordt onderbroken bij passeren en dan een signaal geeft aan de slagboom om te openen.

Ultrasone sensoren
Via geluidsgolven wordt de afstand van een voertuig tot de slagboom gemeten en wanneer deze binnen het bereik staat, zal de slagboom openen.

Radar sensoren
Deze detectievorm maakt gebruik van radiogolven, waarmee het voertuig wordt gesignaleerd en wordt gemeten hoe snel deze nadert. Op basis van deze signalen wordt de slagboom geopend.

Videodetectie
Deze vorm van slagboomdetectie wordt verzorgd via camera’s die verbonden zijn aan de software in de slagboom en signalen afgeeft om de poort te openen, wanneer het voertuig binnen visueel bereik is. 

Wat zijn de wettelijke eisen en normen waaraan mijn slagboomsysteem moet voldoen?


Om de veiligheid en betrouwbaarheid van een slagboom voor de langere termijn te verzekeren dienen deze, afhankelijk van land of regio, te voldoen aan o.a. de onderstaande wettelijke eisen en normen.

CE markering
Alle soorten slagbomen die worden verhandeld binnen Europa dienen te voldoen aan de CE-markering: EN 13241 (betrekking op slagbomen) en EN 12453 (veiligheidseisen voor automatische toegang systemen), waarin alle veiligheidsrichtlijnen staan omschreven.

Daarnaast dient een slagboom te voldoen aan de EN 14241 norm, waarin staat omschreven dat een slagboom elk jaar minimaal één keer moet worden gekeurd en onderhouden. Dit is belangrijk om de functionaliteit van een slagboom te verbeteren op de langere termijn.

Veiligheidsnormen 
Ook moet de veiligheid rondom het gebruik van slagbomen verzekerd worden om schade- en letsel te beperken. Daarom is de norm, NEN-EN- 60335-2-103, opgesteld, waarin alle (veiligheid) specificaties voor (elektrische) slagbomen terug te vinden zijn.

Milieunormen
Tot slot dienen fabrikanten, volgens de norm: ISO 14001, tijdens het ontwikkelen van slagbomen rekening te houden met het energieverbruik, om zo de effecten op het milieu zoveel mogelijk te beperken.
 
Aarzel niet om contact op te nemen met onze technische dienst, wanneer je nog meer vragen hebt over alle normen- en (veiligheid) voorschriften van een product!

Kan ik bij jullie slagbomen kopen?


Ja, via onze webshop is het mogelijk om slagbomen te kopen. Mocht je toch nog advies wensen dan kun je altijd contact opnemen met ons via sales@maurikssolutions.com of 073-6461100.