Paginabegin

FAQ Obstakelpalen

Staat je vraag niet in de lijst? Bel (+31 073 - 646 11 00) of mail (sales@maurikssolutions.com) ons en we helpen je graag verder!

Wat is het verschil tussen handmatige, semi-automatische en automatische obstakelpalen?


Handmatige obstakelpalen: deze obstakelpalen beschikken niet over een systeem om het openen of sluiten te vergemakkelijken. Het volledige proces is handbediend en niet mechanisch of hydraulisch ondersteund.
 
Semi-automatische obstakelpalen: deze obstakelpalen kenmerken zich door het feit dat ze handmatig geopend (naar beneden) geduwd moeten worden. Na ontgrendeling zal de obstakelpaal wel automatisch omhoog komen door middel van een hydraulisch systeem.

Automatische obstakelpalen: deze obstakelpalen gaan automatisch open (omlaag) en dicht (omhoog). Door de aangesloten besturing is de obstakelpaal te openen door middel van een knop, handzender, detectielus, etc.

Ik wil meerdere obstakelpalen tegelijk bedienen, kan dat?


Ja, dit is mogelijk. Onze leverancier MAC heeft een besturing ontwikkeld (Brain 4) waarop maximaal vier obstakelpalen aangesloten kunnen worden. Deze besturingen zijn ook nog eens te koppelen tot maximaal vier stuks waardoor er in de praktijk 16 obstakelpalen gelijktijdig geopend of gesloten kunnen worden. 

Voor het aansluiten van één obstakelpaal adviseren wij de besturing Brain 1.

Wat is het verschil tussen een obstakelpaal, bollard of verkeerspaal?


Er worden in de markt verschillende termen gebruikt voor hetzelfde soort product. Er zit dus geen verschil tussen de termen. Wel is het belangrijk om te kijken welk type paal geschikt is voor de toepassing / behoefte.

Zijn obstakelpalen bestand tegen extreme weersomstandigheden?


Ja, er zijn diverse obstakelpalen die veelal ontworpen zijn om extreme weersomstandigheden te doorstaan en duurzaam zijn op langere termijn. Onderstaand zijn de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden omschreven.

Keuze van het materiaal voor je obstakelpaal
Om te verzekeren dat jouw obstakelpaal bestand is tegen corrosie veroorzakende aspecten zoals: regen, sneeuw of zout is het van belang dat je een obstakelpaal kiest die voorzien is van sterke materialen als roestvrij staal, gegalvaniseerd staal of heavy-duty kunststof.

Afwerking
Het meerdere deel van de verschillende obstakelpalen zijn voorzien van een coating of verflaag die zéér weerbestendig zijn.

Temperatuur bestendig
Afhankelijk van het type obstakelpaal zijn de elektronica- en systemen dusdanig ontworpen dat deze tegen zowel extreme hitte als kou kunnen en goede prestaties blijven leveren.

Aan welke specifieke veiligheidsnormen moet mijn obstakelpaal voldoen?


Om de veiligheid- en betrouwbaarheid van een obstakelpaal te verzekeren zijn o.a. de onderstaande veiligheidsnormen opgesteld, waaraan obstakelpalen moeten voldoen.

CE markering
Net als vele andere producten dient een obstakelpaal een CE-markering te hebben om aan de vastgestelde (veiligheid) regelgeving van de EU te voldoen.

ISO 9001
Naast de CE markering is er een wereldwijde ISO 9001 certificering opgesteld waaraan een fabrikant moet worden voldoen, om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de obstakelpaal van een hoge standaard is.

PAS 68 / IWA 14-1
Tot slot dient een obstakelpaal te voldoen aan nog een veiligheidsvoorschrift, namelijk: PAS 68 / IWA 14-1. Een obstakelpaal moet volgens dit voorschrift voldoen aan een bepaalde impactbestendigheid van voertuigen. Bij deze test wordt jouw obstakelpaal getest op het vermogen om voertuigen af te stoppen die met een specifieke snelheid en gewicht in aanraking komen.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze technische dienst, wanneer je nog meer vragen hebt over alle normen- en (veiligheid) voorschriften van jouw product!

Wat zijn de stappen voor het correct installeren van mijn obstakelpaal?



Om een obstakelpaal correct te installeren dien je een aantal stappen zorgvuldig uit te voeren die hieronder staan omschreven.

Stap 1: voorbereiding van de installatie
Om zorgvuldig aan de slag te gaan met de installatie van een obstakelpaal is het van belang om vooraf een exacte locatie te bepalen, waar de grond vlak- en stabiel is en gecontroleerd is op (mogelijke) obstakels.

Stap 2: verzorgen van de fundering
De specificaties van een obstakelpaal zijn van essentieel belang bij het afmeten en graven van een funderingsgat. Hou er rekening mee dat het funderingsgat vaak dieper is dan de hoogte van de paal om verzekerd te zijn van een stabiele locatie.

Stap 3: plaatsen van de obstakelpaal
Bij het plaatsen van een obstakelpaal in het gat is het van belang om meteen te controleren of de paal waterpas staat afgemeten.

Stap 4: verankering van de obstakelpaal
Wanneer de obstakelpaal waterpas staat afgemeten in het funderingsgat, dien je het gat te vullen met beton of ander verankeringsmateriaal en deze geruime tijd te laten uitharden.

Stap 5: aansluiting van de obstakelpaal
Na het plaatsen van de obstakelpaal en uitharden van het verankeringsmateriaal dien je afhankelijk van het type obstakelpaal de vereiste elektrische of hydraulische systemen te installeren.

Stap 6: testen van de obstakelpaal
Om te verzekeren dat een obstakelpaal correct functioneert is het van belang om de werking van de paal meerdere keren te testen.

Tot slot is het belangrijk om altijd de handleiding te raadplegen vóór start van de installatie en te zorgen voor een juiste afwatering, zeker in gebieden waar veel water of het grondwaterniveau relatief hoof is. 

Hoe vaak moet mijn obstakelpaal worden onderhouden en geïnspecteerd om optimale prestaties te garanderen?


Om te verzekeren dat een obstakelpaal op de langere termijn optimale prestaties blijft leveren dien je regelmatig onderhoud- en controles uit te voeren.

Maandelijkse inspectie/onderhoud
Voor een optimale prestatie van een obstakelpaal raden wij je aan om maandelijks op schade te controleren, oppervlakken te reinigen en de bewegende delen in te smeren indien nodig.

Inspectie/onderhoud per kwartaal
Afhankelijk van het type obstakelpaal raden wij sterk aan om ééns per kwartaal de mechanische onderdelen te inspecteren en te controleren of alle (automatische) systemen nog goed werken.

Jaarlijkse inspectie/onderhoud
Om optimale prestaties van een obstakelpaal op de langere termijn te garanderen dien je jaarlijks een inspectie van je obstakelpaal uit te laten voeren door een professionele technische dienst die componenten controleert, afstelt en (mogelijk) vervangt.

Welke veiligheidsvoorzieningen zijn ingebouwd in mijn obstakelpaal om ongelukken te voorkomen?


Obstakelpalen zijn niet alleen ontworpen om de veiligheid van je omgeving te verzekeren, maar zijn afhankelijk van het type ook uitgerust met de onderstaande veiligheidsfuncties om ongelukken te voorkomen.

Sensorsystemen
Deze sensoren zijn ontworpen om voertuigen, voetgangers of andere obstakels te detecteren en voorkomen dat de paal omhoog gaat om ongelukken te voorkomen.

Automatische stop functie
Deze (automatische) functie zorgt ervoor dat de obstakelpaal wordt afgestopt wanneer deze geblokkeerd wordt om zo verder schade of letsel te vermijden.

Noodhandbediening
Deze functie biedt de mogelijkheid om de obstakelpaal handmatig te bedienen wanneer er een onverwachte situatie zoals stroomstoringen of gevallen van nood ontstaan.

Signaalverlichting
Om voetgangers en bestuurders van voertuigen tijdig te waarschuwen voor de aanwezigheid van de obstakelpaal is deze voorzien van signaalverlichting die vooral bij slecht zicht uitstekend te zien is.

Hoe kan de duurzaamheid en gebruiksduur van mijn obstakelpaal worden verbeterd?


Het is van essentieel belang dat een obstakelpaal, ongeacht het type, voor een langere periode goede prestaties kan leveren. Deze duurzame gebruiksduur kan gestimuleerd worden door de onderstaande stappen te volgen.

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud
Door een obstakelpaal volgens een schema regelmatig te blijven onderhouden zal je de slijtage kunnen minimaliseren en de algemene prestaties verhogen.

Kwaliteitsonderdelen gebruiken
Wanneer er tijdens het onderhoud naar voren komt dat enkele onderdelen moeten worden vervangen, raden wij aan om originele vervangingsonderdelen te gebruiken om obstakelpaal en interne mechanica in optimale conditie te houden.

Aanbrengen van beschermende coatings
Om de prestatie van een obstakelpaal voor langere tijd te verbeteren adviseren wij om een beschermende coating laag voor corrosie en slijtage aan te brengen en deze periodiek te vernieuwen.

Het uitvoeren van tijdige reparaties
Probeer reparaties voor relatief ‘kleine’ beschadigingen niet al te lang uit te stellen, maar meteen aan te pakken. Zo voorkom je dat deze ‘kleine’ beschadigingen uitlopen tot grote problemen die niet makkelijk te repareren zijn.

Weersomstandigheden
Om een obstakelpaal te beschermen tegen extreme weersomstandigheden kan je ervoor kiezen om de obstakelpaal te voorzien van beschermende afdekking of een schild.

Kan ik bij jullie obstakelpalen kopen?


Ja, via onze webshop is het mogelijk om obstakelpalen te kopen. Mocht je toch nog advies wensen dan kun je altijd contact opnemen met ons via sales@maurikssolutions.com of 073-6461100.