Top of the page
Franse balkons in Nederland: een uitgebreide gids

1. Inleiding Franse balkons
2. Wat ga je lezen in dit blog? 
3. Welke Franse balkons kennen we? 
4. Factoren die de kosten bepalen? 
5. Corrosie bij Franse balkons, wat is de beste oplossing? 
6. Onderhoud van een Frans balkon 
7. Veiligheid van een Frans balkon 
8. Wet -en regelgeving 
9. De merken

 1. Inleiding Franse balkons

Franse balkons zijn een veel gebruikte oplossing en populaire keuze voor huiseigenaren en bedrijven in Nederland en België. Franse balkons staan bekend om hun elegante ontwerp en duurzaamheid, waardoor ze een geweldige investering zijn voor elk onroerend goed.

Een Frans balkon passen we toe als doorvalbeveiliging voor naar binnenslaande ramen of deuren. Het biedt bescherming en veiligheid als een raam of deur opengezet wordt om bijvoorbeeld frisse lucht binnen te laten. Een Frans balkon is van oudsher een decoratieve verfraaiing en vind zijn oorsprong in Frankrijk.

Echter moet het wel aan de hoogste veiligheidseisen voldoen. In tegenstelling tot een balkon is een Frans balkon een fraai hekwerk tegen een gevel. 

In Nederland wordt over het algemeen gekozen voor een bepaald type Frans balkon dat meestal gebaseerd is op een constructie van glas. Maar wist je dat er een zeer uitgebreid aanbod is in zowel stijl als materiaal?  Glas is een optie maar er zijn elegantere oplossingen die onderscheidend zijn van de standaard. In dit blog ga je leren dat de standaard veilig is echter dat veiligheid en stijl ook kunnen passen in een meer onderscheidende en persoonlijke stijl. 

2. Wat ga je lezen in dit blog?

In dit blog verkennen we Franse balkons en de verschillende mogelijkheden in materialen zoals:

  • Rvs/inox
  • Glas
  • Aluminium
  • Staal/ ijzer
En ontdekken we dat er toepassingen voor Franse balkons zijn zoals:
  • RVS gevlochten net systemen
  • Kabelspansystemen
  • Balusters
  • Spijlen
  • Design panelen
  • Glazen paneel systemen

 3. Welke Franse balkons kennen we? 

Een Frans balkon is een geweldige investering in veiligheid voor elk onroerend goed in Nederland.
Er zijn verschillende Franse balkons gemaakt van verschillende materialen zoals staal, aluminium, roestvrij staal en glas. Het is belangrijk om de oplossing te kiezen die het beste bij jouw wens en budget past.          

Glazen balustraden/ Frans balkon van glas

Glas is een moderne en stijlvolle optie voor Franse balkons. Ze bieden een vrij uitzicht en laten natuurlijk licht door, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor balkons en terrassen. Glazen Franse balkons zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kunnen worden aangepast aan elk ontwerp.
Voor glas kennen we een aantal toepassingen:

U- profielen 

Het U profiel is er in aluminium en in staal, een minimalistische oplossing welke op de vloer, tegen de wand of zelfs in de vloerconstructie ingebouwd kunnen worden. Bekijk hier de producten

Glasklemsystemen 

Glasklemsystemen (Chameleon) die op de vloer gemonteerd worden en waartussen je glas kunt klemmen. Dit systeem is op een unieke manier te personaliseren en bied voor iedere architect meer mogelijkheden.           Bekijk hier de producten

Fixing points

Fixing points zijn een perfecte manier voor het monteren van glas tegen de gevel het biedt een veilige en minimalistische manier van montage.

Valbeveiligingssystemen 

Valbeveiligingssystemen (Clear Vista) welke direct in of op het kozijn kan worden geplaatst met daartussen glas. Zodat als men naar buiten kijkt men een transparant zicht naar buiten heeft.

Fill in oplossingen

Grotere balusters (Chameleon Post)  waarin men van 2 kanten glas kan klemmen Dit type systeem is ook aan te passen naar de gewenste kleur. Dit systeem biedt een hoge mate van veiligheid.

Franse balkon van staal of ijzer

Stalen Franse balkons zijn een klassieke optie voor Franse balkons. Ze zijn zeer sterk en duurzaam, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor gebieden met veel verkeer. 
Stalen Franse balkons kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen in poedercoating, geverfd, verzinkt etc.
IJzeren balustrades zijn een traditionele optie voor Franse balkons. Ze staan bekend om hun ingewikkelde ontwerpen en duurzaamheid. IJzeren balustrades kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder poedercoating en verf.

RVS Net - en kabelspansystemen

RVS Net is een moderne en stijlvolle optie voor Franse balkons. Het is gemaakt van roestvrij staal gaas en biedt een vrij uitzicht. Inox net is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan worden aangepast aan elk ontwerp.
Kabelspansystemen kunnen ook een oplossing zijn voor een Frans balkon, wel dient men rekening te houden met overklimbaarheid en dus veiligheid. Het systeem kan op verschillende manieren opgehangen en gespannen worden. Belangrijk is wel dat de muren of constructie waar het systeem aan opgehangen wordt stevig genoeg is aangezien er bij het opspannen van een RVS net veel spanning ontstaat op de constructie.
 

Baluster balustrade

Balusters zijn de verticale palen die de leuning van een Franse balustrade ondersteunen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, glas, staal en ijzer. Balusters kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Ook kan een bepaalde type balusters voorzien worden van klemmen om bijvoorbeeld glaspanelen of gewoven metaal materiaal of plaat te klemmen

Stalen design Panelen  

Mauriks Solutions M design biedt een breed scala aan ijzeren designpanelen voor Franse balkons. De panelen staan bekend om hun ingewikkelde ontwerpen en duurzaamheid. 
De ijzeren designpanelen kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen.
IJzeren designpanelen waarmee men voor iedere situatie en maatvoering het passende design kan maken. Bekijk hier de producten

Complete systemen

Complete balkon systemen zijn een combinatie van designpanelen en vernuftige montage systeem waarmee je kant en klare Franse balkons kunt ontwerpen. Dergelijke systemen zijn makkelijk te monteren en zijn vervaardigd van hoogwaardig materiaal en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen
    

4. Factoren die de kosten bepalen?

Prijzen en kosten

De kosten van een Frans balkon varieert afhankelijk van het materiaal, de voorbehandeling, afwerking en het ontwerp en de grootte. 
Roestvrijstalen en glazen balustrades zijn meestal duurder dan stalen en ijzeren balustrades echter hangt dat ook weer af van de behandeling afwerking en design. 
Poedercoating en voorbehandeling zijn ook essentiële bijdragen aan de kosten.
RVS is een duurzaam materiaal en behoeft minder onderhoud. Een constructie van staal of ijzer is meestal beschermd met een laag zink en is vaak behandeld met poedercoat wat kosten met zich meebrengt. Echter met ijzer en staal zijn er qua vorm en design wel meer mogelijkheden.
 
Transport en plaatsingskosten afhankelijk van locatie en hoogte is ook een belangrijk onderdeel. Is het op de eerste verdieping van een woonhuis of gaat het om hoogbouw bijvoorbeeld de tiende verdieping zoals een appartementencomplex of kantoor. Een hoogwerker draagt dan bij aan extra kosten. 
Inventariseer de wensvraag en ben duidelijk hoe jou situatie is zodat je achteraf niet voor onvoorziene kosten komt te staan. 
Schakel de hulp in van een erkende vakman, die kan jouw situatie inventariseren en kan tevens een offerte maken. Hierdoor voorkom je verassingen en de vakman kan een situatie goed inschatten en weet ook welke zaken er nodig zijn voor een succesvol resultaat. Tevens biedt deze ook garantie op montage.  
 
Bij het kiezen van een professionele installateur voor Franse balkons , is het belangrijk om referenties en beoordelingen te controleren. Zoek een bedrijf met ervaring en een goede reputatie. Zijn ze bijvoorbeeld bekend met de wet en regelgeving en veiligheidsnormen en hoe gaan ze daar mee om.
 
Een vakman bekijkt de constructie waar een Frans balkon wordt gemonteerd, op basis van deze informatie weten zij wat voor bevestigingsmaterialen er nodig zijn zodat het te plaatsen Franse balkon aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet zodat jij en je dierbare worden beschermd.
 
Tip!Vraag om referenties en foto's van eerder werk om ervoor te zorgen dat ze het ontwerp en de kwaliteit kunnen leveren waar jij naar op zoek bent.

5. Corrosie bij balustrade, wat is de beste oplossing?

Een groot probleem met Franse balkons is de vorming van corrosie. Corrosie kan leiden tot afbreken van materiaal met alle gevolgen van dien. Uiteraard willen we dit voorkomen door te kiezen voor duurzaam materiaal met de juiste behandeling en heel belangrijk, door regelmatig onderhoud! 

Materialen en behandeling:

Roestvast staal

 Roestvast staal (RVS) is een populaire keuze voor Franse balkons dit vanwege de duurzaamheid en weerstand tegen corrosie. RVS is ook eenvoudig te onderhouden en schoon te maken hierdoor is RVS uitermate geschikt voor buitenshuis. Roestvrijstalen balustrades kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder geborsteld, gepolijst en satijn. Ook kan RVS behandeld worden met poedercoating. Dit is natuurlijk wel wat kostbaarder.

Staal of ijzer 

Eveneens populair is de keuze tussen Staal of ijzer. Beide materialen verkrijgbaar in verschillende vormen en uitvoeringen, staal en ijzer zijn sterk en duurzaam. In tegenstelling tot RVS is staal of ijzer (afhankelijk van de markt) goedkoper. Staal en ijzer dienen wel te worden voorzien van een bepaalde behandeling hetzij verzinken of poedercoating. Hierdoor zijn stalen of ijzeren Franse balkons corrosiebestendig. Even ter verduidelijking: Staal wordt gemaakt van ijzererts en koolstof.

Aluminium

Aluminium heeft als eigenschap dat het net als RVS onderhoudsvriendelijk en corrosiebestendig is. Aluminium wordt meestal gebruikt in profiel vorm in combinatie met glas en is daardoor minimalistisch en biedt een hoog level van veiligheid en bescherming.

Warm verzinken

Warm verzinken gebeurd door het balkonhek onder te dompelen in een zinkbad en vervolgens te drogen. Warm verzinken is vaak iets minder strak dan andere behandelingen.
 
Een misschien minder bekende behandeling is de kataforeze behandeling. Bij een kataforeze behandeling (ook wel ‘elektrocoating‘ genoemd) wordt het stalen of ijzeren object ondergedompeld in een bad met elektrisch geladen verfdeeltjes. De verfdeeltjes hechten zich op deze manier en vormen een gelijkmatige beschermlaag.
Na dit bad wordt het object gebakken in de oven en vormt de verflaag een milieuvriendelijke en zeer efficiënte bescherming tegen corrosie.

Poedercoating

Na het warm verzinken of kataforeze behandeling biedt poedercoating een tweede beschermlaag in kleur naar keuze. Poedercoating is het proces waar een elektrisch geladen object wordt gecoat met een poederverf die zich hecht aan het object. Daarna gaat het object een oven in waar de poederverf wordt gebakken tot een zeer sterke en duurzame laag die bestand is tegen chippen, krassen en vervaging. Poedercoating is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder mat, glanzend en metallic. Belangrijk is dat wanneer het Franse balkon buiten komt te hangen het eerst door een goede onderlaag tegen corrosiebeschermd wordt.

Galvaniseren

Galvaniseren is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Galvaniseren maakt een object corrosiebestendig, krasbestendig en geeft het een mooi en glanzend uiterlijk. 
 
Bovenstaande behandelingen en materialen zijn de mogelijkheden die er zijn voor behandeling van materialen voor een Frans balkon. De keuze voor het materiaal en behandeling hangt sterk af van persoonlijke keuzes, type gebouw en constructie. Laat je adviseren door een erkend vakman om zo tot een juiste keuze te komen. Zoek je een vakman of heb je een vraag dan biedt Mauriks Solutions je de helpende hand.

6. Het onderhoud van een Frans balkon

Hier zijn enkele essentiële tips om corrosie op jouw balustrades te voorkomen:
  • Houd jouw balustrades schoon en vrij van vuil en beschadigingen. 
  • Reinig je balustrades regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of spons. 
  • Spoel de balustrade af met schoon water en droog grondig af.
  • Inspecteer jouw balustrades regelmatig op tekenen van roest of corrosie. 
  • Als je roest opmerkt, verwijder deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat deze zich verspreidt. Je kunt een draadborstel, schuurpapier of een staalwol pad gebruiken om roest te verwijderen. Zorg ervoor dat je met de korrel van het metaal gaat om te voorkomen dat het oppervlak wordt beschadigd.  
  • Gebruik een roestremmer om je balustrades te beschermen tegen corrosie. Roestremmers zijn verkrijgbaar in spray- of vloeibare vorm en kunnen op het oppervlak van het metaal worden aangebracht om roestvorming te voorkomen.  
  • Kies voor een gegalvaniseerde reling in plaats van een geverfde of gepoedercoate reling. Geverfde of gepoedercoate balustrades kunnen afbrokkelen, waardoor het metaal wordt blootgesteld aan vocht en lucht, waardoor roest kan ontstaan. Gegalvaniseerde balustrades zijn gecoat met een laag zink, die een beschermende barrière tegen roest biedt.

7. Veiligheid van een Franse balkon

De Nederlandse veiligheidsvoorschriften voor o.a. Franse balkons, worden geregeld door het bouwbesluit. Afhankelijk van het type gebouw en de richtlijnen die lokale gemeenten zelf opleggen zijn onderstaande voorwaarden over het algemeen van toepassing:

Draagvermogen

Het draagvermogen wordt uitgedrukt in Kilonewton (Kn) en wordt gebruikt om de maximale belasting aan te geven die het balkon kan dragen zonder in gevaar te komen. Bij het ontwerpen en bouwen van Franse balkons is het essentieel om rekening te houden met de krachten die erop zullen worden uitgeoefend, inclusief het gewicht van mensen die erop staan, windsnelheden en andere mogelijke belastingen. Zo onderscheiden we het draagvermogen voor een woonhuis of een balkon in een stadion:
  • Privaat; minimaal 1 KN druk (kilonewton)
  • Kantoor / bedrijf; minimaal 2 KN druk (kilonewton)
  • Publiek minimaal 3 KN druk (kilonewton) 

Materiaal

 De materialen die voor het balkon en de balustrade worden gebruikt, moeten duurzaam zijn en bestand tegen weersomstandigheden. Ze mogen niet snel verslechteren als gevolg van blootstelling aan regen, wind of zonlicht. Wanneer het Frans balkon bestaat uit een constructie van glas moet ook het glas aan verschillende voorwaarden voldoen, vaak zit dit o.a. in de dikte van het glas.

Afmetingen

Bij een spijlen balkonhek mag de tussenruimte van de spijlen niet groter zijn dan 100mm deze bepaling is er om te voorkomen dat kleine kinderen er doorheen kunnen. De vereiste hoogte van een Frans balkon is doorgaans 1,1 meter, echter dit kan variëren. 

8. Wet- en regelgeving

In Nederland hebben we naast de Europese wet en regelgeving ook te maken met het bouwbesluit. In het bouwbesluit staat vermeld wat de voorwaarden zijn om aan de wet en dus veiligheid te voldoen.

In de wettelijke bepalingen staat exact beschreven wat de vereiste hoogte van een Frans balkon moet zijn, afhankelijk op welke verdieping een raam zit. Voor iedere situatie gelden andere regels. Wat is de toepassing van een gebouw? Is het een publiek/openbaar gebouw, een woonhuis, een kantoor of kinderdagverblijf, men kijkt hier naar de bijeenkomstfunctie. Zoals eerder in dit blog geschreven is het van belang een erkend vakman bij de aanschaf van een Frans balkon te betrekken die bekend is met wet en regelgeving zodat veiligheid montage en nazorg op een correcte en professionele manier wordt uitgevoerd.

 9. Topmerken 

Mauriks Solutions heeft met de productgroep M design een samenwerking met een aantal leveranciers die vakmanschap, veiligheid en duurzaamheid weten te combineren tot unieke designs. Deze leveranciers bieden topmerken met een breed scala aan ontwerpen en afwerkingen, waaronder roestvrij staal, glas, staal en ijzer en voldoen aan de eisen die door de wet worden bepaald. 

De topmerken:

  • IAm Design
  • Arteferro
  • Arteferro System
  • Grande Forge
  • Schmiedeform
Een Frans balkon kan een echte aanwinst zijn voor een huis of gebouw. Het geeft niet alleen karakter en schoonheid aan een gebouw, het biedt ook veiligheid en bescherming voor situaties waar naar binnen slaande ramen of deuren zijn. 
 
Ben je na het lezen van dit blog overtuigd dat een Frans balkon voor jouw situatie de beste oplossing is neem dan contact met ons op, we kunnen je helpen zoeken naar een erkend vakman. Je kunt uiteraard ook onze website bekijken.

Lees ook ons blog: Wat voor soort Franse balkons zijn er? 
Franse balkons in Nederland: een uitgebreide gids

1. Inleiding Franse balkons
2. Wat ga je lezen in dit blog? 
3. Welke Franse balkons kennen we? 
4. Factoren die de kosten bepalen? 
5. Corrosie bij Franse balkons, wat is de beste oplossing? 
6. Onderhoud van een Frans balkon 
7. Veiligheid van een Frans balkon 
8. Wet -en regelgeving 
9. De merken

 1. Inleiding Franse balkons

Franse balkons zijn een veel gebruikte oplossing en populaire keuze voor huiseigenaren en bedrijven in Nederland en België. Franse balkons staan bekend om hun elegante ontwerp en duurzaamheid, waardoor ze een geweldige investering zijn voor elk onroerend goed.

Een Frans balkon passen we toe als doorvalbeveiliging voor naar binnenslaande ramen of deuren. Het biedt bescherming en veiligheid als een raam of deur opengezet wordt om bijvoorbeeld frisse lucht binnen te laten. Een Frans balkon is van oudsher een decoratieve verfraaiing en vind zijn oorsprong in Frankrijk.

Echter moet het wel aan de hoogste veiligheidseisen voldoen. In tegenstelling tot een balkon is een Frans balkon een fraai hekwerk tegen een gevel. 

In Nederland wordt over het algemeen gekozen voor een bepaald type Frans balkon dat meestal gebaseerd is op een constructie van glas. Maar wist je dat er een zeer uitgebreid aanbod is in zowel stijl als materiaal?  Glas is een optie maar er zijn elegantere oplossingen die onderscheidend zijn van de standaard. In dit blog ga je leren dat de standaard veilig is echter dat veiligheid en stijl ook kunnen passen in een meer onderscheidende en persoonlijke stijl. 

2. Wat ga je lezen in dit blog?

In dit blog verkennen we Franse balkons en de verschillende mogelijkheden in materialen zoals:

  • Rvs/inox
  • Glas
  • Aluminium
  • Staal/ ijzer
En ontdekken we dat er toepassingen voor Franse balkons zijn zoals:
  • RVS gevlochten net systemen
  • Kabelspansystemen
  • Balusters
  • Spijlen
  • Design panelen
  • Glazen paneel systemen

 3. Welke Franse balkons kennen we? 

Een Frans balkon is een geweldige investering in veiligheid voor elk onroerend goed in Nederland.
Er zijn verschillende Franse balkons gemaakt van verschillende materialen zoals staal, aluminium, roestvrij staal en glas. Het is belangrijk om de oplossing te kiezen die het beste bij jouw wens en budget past.          

Glazen balustraden/ Frans balkon van glas

Glas is een moderne en stijlvolle optie voor Franse balkons. Ze bieden een vrij uitzicht en laten natuurlijk licht door, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor balkons en terrassen. Glazen Franse balkons zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kunnen worden aangepast aan elk ontwerp.
Voor glas kennen we een aantal toepassingen:

U- profielen 

Het U profiel is er in aluminium en in staal, een minimalistische oplossing welke op de vloer, tegen de wand of zelfs in de vloerconstructie ingebouwd kunnen worden. Bekijk hier de producten

Glasklemsystemen 

Glasklemsystemen (Chameleon) die op de vloer gemonteerd worden en waartussen je glas kunt klemmen. Dit systeem is op een unieke manier te personaliseren en bied voor iedere architect meer mogelijkheden.           Bekijk hier de producten

Fixing points

Fixing points zijn een perfecte manier voor het monteren van glas tegen de gevel het biedt een veilige en minimalistische manier van montage.

Valbeveiligingssystemen 

Valbeveiligingssystemen (Clear Vista) welke direct in of op het kozijn kan worden geplaatst met daartussen glas. Zodat als men naar buiten kijkt men een transparant zicht naar buiten heeft.

Fill in oplossingen

Grotere balusters (Chameleon Post)  waarin men van 2 kanten glas kan klemmen Dit type systeem is ook aan te passen naar de gewenste kleur. Dit systeem biedt een hoge mate van veiligheid.

Franse balkon van staal of ijzer

Stalen Franse balkons zijn een klassieke optie voor Franse balkons. Ze zijn zeer sterk en duurzaam, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor gebieden met veel verkeer. 
Stalen Franse balkons kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen in poedercoating, geverfd, verzinkt etc.
IJzeren balustrades zijn een traditionele optie voor Franse balkons. Ze staan bekend om hun ingewikkelde ontwerpen en duurzaamheid. IJzeren balustrades kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder poedercoating en verf.

RVS Net - en kabelspansystemen

RVS Net is een moderne en stijlvolle optie voor Franse balkons. Het is gemaakt van roestvrij staal gaas en biedt een vrij uitzicht. Inox net is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan worden aangepast aan elk ontwerp.
Kabelspansystemen kunnen ook een oplossing zijn voor een Frans balkon, wel dient men rekening te houden met overklimbaarheid en dus veiligheid. Het systeem kan op verschillende manieren opgehangen en gespannen worden. Belangrijk is wel dat de muren of constructie waar het systeem aan opgehangen wordt stevig genoeg is aangezien er bij het opspannen van een RVS net veel spanning ontstaat op de constructie.
 

Baluster balustrade

Balusters zijn de verticale palen die de leuning van een Franse balustrade ondersteunen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, glas, staal en ijzer. Balusters kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Ook kan een bepaalde type balusters voorzien worden van klemmen om bijvoorbeeld glaspanelen of gewoven metaal materiaal of plaat te klemmen

Stalen design Panelen  

Mauriks Solutions M design biedt een breed scala aan ijzeren designpanelen voor Franse balkons. De panelen staan bekend om hun ingewikkelde ontwerpen en duurzaamheid. 
De ijzeren designpanelen kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen.
IJzeren designpanelen waarmee men voor iedere situatie en maatvoering het passende design kan maken. Bekijk hier de producten

Complete systemen

Complete balkon systemen zijn een combinatie van designpanelen en vernuftige montage systeem waarmee je kant en klare Franse balkons kunt ontwerpen. Dergelijke systemen zijn makkelijk te monteren en zijn vervaardigd van hoogwaardig materiaal en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen
    

4. Factoren die de kosten bepalen?

Prijzen en kosten

De kosten van een Frans balkon varieert afhankelijk van het materiaal, de voorbehandeling, afwerking en het ontwerp en de grootte. 
Roestvrijstalen en glazen balustrades zijn meestal duurder dan stalen en ijzeren balustrades echter hangt dat ook weer af van de behandeling afwerking en design. 
Poedercoating en voorbehandeling zijn ook essentiële bijdragen aan de kosten.
RVS is een duurzaam materiaal en behoeft minder onderhoud. Een constructie van staal of ijzer is meestal beschermd met een laag zink en is vaak behandeld met poedercoat wat kosten met zich meebrengt. Echter met ijzer en staal zijn er qua vorm en design wel meer mogelijkheden.
 
Transport en plaatsingskosten afhankelijk van locatie en hoogte is ook een belangrijk onderdeel. Is het op de eerste verdieping van een woonhuis of gaat het om hoogbouw bijvoorbeeld de tiende verdieping zoals een appartementencomplex of kantoor. Een hoogwerker draagt dan bij aan extra kosten. 
Inventariseer de wensvraag en ben duidelijk hoe jou situatie is zodat je achteraf niet voor onvoorziene kosten komt te staan. 
Schakel de hulp in van een erkende vakman, die kan jouw situatie inventariseren en kan tevens een offerte maken. Hierdoor voorkom je verassingen en de vakman kan een situatie goed inschatten en weet ook welke zaken er nodig zijn voor een succesvol resultaat. Tevens biedt deze ook garantie op montage.  
 
Bij het kiezen van een professionele installateur voor Franse balkons , is het belangrijk om referenties en beoordelingen te controleren. Zoek een bedrijf met ervaring en een goede reputatie. Zijn ze bijvoorbeeld bekend met de wet en regelgeving en veiligheidsnormen en hoe gaan ze daar mee om.
 
Een vakman bekijkt de constructie waar een Frans balkon wordt gemonteerd, op basis van deze informatie weten zij wat voor bevestigingsmaterialen er nodig zijn zodat het te plaatsen Franse balkon aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet zodat jij en je dierbare worden beschermd.
 
Tip!Vraag om referenties en foto's van eerder werk om ervoor te zorgen dat ze het ontwerp en de kwaliteit kunnen leveren waar jij naar op zoek bent.

5. Corrosie bij balustrade, wat is de beste oplossing?

Een groot probleem met Franse balkons is de vorming van corrosie. Corrosie kan leiden tot afbreken van materiaal met alle gevolgen van dien. Uiteraard willen we dit voorkomen door te kiezen voor duurzaam materiaal met de juiste behandeling en heel belangrijk, door regelmatig onderhoud! 

Materialen en behandeling:

Roestvast staal

 Roestvast staal (RVS) is een populaire keuze voor Franse balkons dit vanwege de duurzaamheid en weerstand tegen corrosie. RVS is ook eenvoudig te onderhouden en schoon te maken hierdoor is RVS uitermate geschikt voor buitenshuis. Roestvrijstalen balustrades kunnen worden aangepast aan elk ontwerp en ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder geborsteld, gepolijst en satijn. Ook kan RVS behandeld worden met poedercoating. Dit is natuurlijk wel wat kostbaarder.

Staal of ijzer 

Eveneens populair is de keuze tussen Staal of ijzer. Beide materialen verkrijgbaar in verschillende vormen en uitvoeringen, staal en ijzer zijn sterk en duurzaam. In tegenstelling tot RVS is staal of ijzer (afhankelijk van de markt) goedkoper. Staal en ijzer dienen wel te worden voorzien van een bepaalde behandeling hetzij verzinken of poedercoating. Hierdoor zijn stalen of ijzeren Franse balkons corrosiebestendig. Even ter verduidelijking: Staal wordt gemaakt van ijzererts en koolstof.

Aluminium

Aluminium heeft als eigenschap dat het net als RVS onderhoudsvriendelijk en corrosiebestendig is. Aluminium wordt meestal gebruikt in profiel vorm in combinatie met glas en is daardoor minimalistisch en biedt een hoog level van veiligheid en bescherming.

Warm verzinken

Warm verzinken gebeurd door het balkonhek onder te dompelen in een zinkbad en vervolgens te drogen. Warm verzinken is vaak iets minder strak dan andere behandelingen.
 
Een misschien minder bekende behandeling is de kataforeze behandeling. Bij een kataforeze behandeling (ook wel ‘elektrocoating‘ genoemd) wordt het stalen of ijzeren object ondergedompeld in een bad met elektrisch geladen verfdeeltjes. De verfdeeltjes hechten zich op deze manier en vormen een gelijkmatige beschermlaag.
Na dit bad wordt het object gebakken in de oven en vormt de verflaag een milieuvriendelijke en zeer efficiënte bescherming tegen corrosie.

Poedercoating

Na het warm verzinken of kataforeze behandeling biedt poedercoating een tweede beschermlaag in kleur naar keuze. Poedercoating is het proces waar een elektrisch geladen object wordt gecoat met een poederverf die zich hecht aan het object. Daarna gaat het object een oven in waar de poederverf wordt gebakken tot een zeer sterke en duurzame laag die bestand is tegen chippen, krassen en vervaging. Poedercoating is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder mat, glanzend en metallic. Belangrijk is dat wanneer het Franse balkon buiten komt te hangen het eerst door een goede onderlaag tegen corrosiebeschermd wordt.

Galvaniseren

Galvaniseren is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Galvaniseren maakt een object corrosiebestendig, krasbestendig en geeft het een mooi en glanzend uiterlijk. 
 
Bovenstaande behandelingen en materialen zijn de mogelijkheden die er zijn voor behandeling van materialen voor een Frans balkon. De keuze voor het materiaal en behandeling hangt sterk af van persoonlijke keuzes, type gebouw en constructie. Laat je adviseren door een erkend vakman om zo tot een juiste keuze te komen. Zoek je een vakman of heb je een vraag dan biedt Mauriks Solutions je de helpende hand.

6. Het onderhoud van een Frans balkon

Hier zijn enkele essentiële tips om corrosie op jouw balustrades te voorkomen:
  • Houd jouw balustrades schoon en vrij van vuil en beschadigingen. 
  • Reinig je balustrades regelmatig met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of spons. 
  • Spoel de balustrade af met schoon water en droog grondig af.
  • Inspecteer jouw balustrades regelmatig op tekenen van roest of corrosie. 
  • Als je roest opmerkt, verwijder deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat deze zich verspreidt. Je kunt een draadborstel, schuurpapier of een staalwol pad gebruiken om roest te verwijderen. Zorg ervoor dat je met de korrel van het metaal gaat om te voorkomen dat het oppervlak wordt beschadigd.  
  • Gebruik een roestremmer om je balustrades te beschermen tegen corrosie. Roestremmers zijn verkrijgbaar in spray- of vloeibare vorm en kunnen op het oppervlak van het metaal worden aangebracht om roestvorming te voorkomen.  
  • Kies voor een gegalvaniseerde reling in plaats van een geverfde of gepoedercoate reling. Geverfde of gepoedercoate balustrades kunnen afbrokkelen, waardoor het metaal wordt blootgesteld aan vocht en lucht, waardoor roest kan ontstaan. Gegalvaniseerde balustrades zijn gecoat met een laag zink, die een beschermende barrière tegen roest biedt.

7. Veiligheid van een Franse balkon

De Nederlandse veiligheidsvoorschriften voor o.a. Franse balkons, worden geregeld door het bouwbesluit. Afhankelijk van het type gebouw en de richtlijnen die lokale gemeenten zelf opleggen zijn onderstaande voorwaarden over het algemeen van toepassing:

Draagvermogen

Het draagvermogen wordt uitgedrukt in Kilonewton (Kn) en wordt gebruikt om de maximale belasting aan te geven die het balkon kan dragen zonder in gevaar te komen. Bij het ontwerpen en bouwen van Franse balkons is het essentieel om rekening te houden met de krachten die erop zullen worden uitgeoefend, inclusief het gewicht van mensen die erop staan, windsnelheden en andere mogelijke belastingen. Zo onderscheiden we het draagvermogen voor een woonhuis of een balkon in een stadion:
  • Privaat; minimaal 1 KN druk (kilonewton)
  • Kantoor / bedrijf; minimaal 2 KN druk (kilonewton)
  • Publiek minimaal 3 KN druk (kilonewton) 

Materiaal

 De materialen die voor het balkon en de balustrade worden gebruikt, moeten duurzaam zijn en bestand tegen weersomstandigheden. Ze mogen niet snel verslechteren als gevolg van blootstelling aan regen, wind of zonlicht. Wanneer het Frans balkon bestaat uit een constructie van glas moet ook het glas aan verschillende voorwaarden voldoen, vaak zit dit o.a. in de dikte van het glas.

Afmetingen

Bij een spijlen balkonhek mag de tussenruimte van de spijlen niet groter zijn dan 100mm deze bepaling is er om te voorkomen dat kleine kinderen er doorheen kunnen. De vereiste hoogte van een Frans balkon is doorgaans 1,1 meter, echter dit kan variëren. 

8. Wet- en regelgeving

In Nederland hebben we naast de Europese wet en regelgeving ook te maken met het bouwbesluit. In het bouwbesluit staat vermeld wat de voorwaarden zijn om aan de wet en dus veiligheid te voldoen.

In de wettelijke bepalingen staat exact beschreven wat de vereiste hoogte van een Frans balkon moet zijn, afhankelijk op welke verdieping een raam zit. Voor iedere situatie gelden andere regels. Wat is de toepassing van een gebouw? Is het een publiek/openbaar gebouw, een woonhuis, een kantoor of kinderdagverblijf, men kijkt hier naar de bijeenkomstfunctie. Zoals eerder in dit blog geschreven is het van belang een erkend vakman bij de aanschaf van een Frans balkon te betrekken die bekend is met wet en regelgeving zodat veiligheid montage en nazorg op een correcte en professionele manier wordt uitgevoerd.

 9. Topmerken 

Mauriks Solutions heeft met de productgroep M design een samenwerking met een aantal leveranciers die vakmanschap, veiligheid en duurzaamheid weten te combineren tot unieke designs. Deze leveranciers bieden topmerken met een breed scala aan ontwerpen en afwerkingen, waaronder roestvrij staal, glas, staal en ijzer en voldoen aan de eisen die door de wet worden bepaald. 

De topmerken:

  • IAm Design
  • Arteferro
  • Arteferro System
  • Grande Forge
  • Schmiedeform
Een Frans balkon kan een echte aanwinst zijn voor een huis of gebouw. Het geeft niet alleen karakter en schoonheid aan een gebouw, het biedt ook veiligheid en bescherming voor situaties waar naar binnen slaande ramen of deuren zijn. 
 
Ben je na het lezen van dit blog overtuigd dat een Frans balkon voor jouw situatie de beste oplossing is neem dan contact met ons op, we kunnen je helpen zoeken naar een erkend vakman. Je kunt uiteraard ook onze website bekijken.

Lees ook ons blog: Wat voor soort Franse balkons zijn er?Â